Jordi Pau Caballero, trainer for growth.

Blog personal on trobareu escrits, articles i continguts relacionats amb experiències que omplen al seu autor, i que, al seu parer, poden ajudar a créixer a altres persones. L’autor s'identifica amb la definició de l'excursionista com a “home culte i polifacètic, coneixedor del seu entorn, amb una elevada sensibilitat i un profund esperit crític”.

Guia de muntanya, el seu ofici li ha permès desenvolupar el seu propi estil de vida, dins el qual ha anat formant-se i creixent com a persona, passant de l’educació en el lleure, al desenvolupament d’experiències a muntanya per a joves, adults i famílies, per arribar a convertir-se en promotor de la salut a través de l’activitat física. Sense oblidar el camp de les arts, prodigant-se en el camp de l’escriptura i la fotografia, i fent alguna petita incursió en el camp de la interpretació...

“El moviment, és vida”, i aquesta afirmació l’ha poguda experimentar i assaborir en la salut i en la malaltia. D’aquí ve la seva fascinació per nous conceptes i nous paradigmes com la Biotensegritat, endinsant-se en noves concepcions i noves tècniques, com el Moviment Vital, l’Entrenament Postural Dinàmic, l’Stretching Global Actiu, i el Nordic Walking.

dilluns, 20 d’octubre del 2014

Importància d’una postura correcta en la tècnica del Nordic Walking

La marxa nòrdica va fent el seu camí d’evolució, on cada vegada es veu més gent caminant amb pals, i es publiquen articles de difusió, molts d’ells amb generalitats ja conegudes, inexactituds, i fins i tot errors en les fotografies, on els pals que du la gent no són de marxa nòrdica. I de practicants, en comencem a tenir de tota mena: uns interessats en fer passejades saludables en companyia d’amics, i d’altres interessats en poder córrer i competir, millorant els seus temps o cercant una bona classificació en qualsevol cursa o caminada popular o de marxa nòrdica.

En tots els casos -i serveixi, per tant, per a tothom-, la postura és fonamental en la pràctica de la marxa nòrdica, ja que és un dels pilars del desenvolupament tècnic d’aquesta activitat física. El Nordic Walking es basa en tres principis: Una postura correcta, la tècnica correcta de caminar, i l’ús correcte dels pals. L’ús correcte dels pals és fonamental per als objectius que perseguim amb la marxa nòrdica, pel que fa a la redistribució de càrrega i de treball muscular, impuls i allargament de la columna vertebral. La tècnica correcta de caminar es veu consolidada amb aquest treball de tonificació muscular amb l’ajut dels pals de marxa nòrdica, a l’hora que ens permet moure de forma més dinàmica, amb una amplitud articular i una cadència en el moviment, que ens fa sentir més àgils. I la bona postura es la que ens permet optimitzar el patró de marxa, per a desenvolupar la tècnica correcta de caminar, i consolidar aquest treball físic amb l’ús correcte dels pals de Nordic Walking.


Amb l’adopció dels pals i el seu ús en la caminada, tornem a caminar de bell nou “a quatre potes”, tot i que amb una tècnica i un objectiu diferent als nostre orígens de primats. Els nostres pals es converteixen en l’allargament de les extremitats superiors fins a prendre contacte amb el terra, amb l’objectiu de donar-nos impuls en el sentit de la marxa, mitjançant un joc de palanques format pels braços i les cames, que ens ha de portar a desplaçar-nos amb la llei del mínim esforç. Per a que això sigui així, s’han de respectar els tres principis de la tècnica, on la postura és fonamental. Partir d’una mala postura, ens complicarà molt la progressió, ja que ens distorsionarà el patró de marxa, afectant a la tècnica de caminar, fet que es pot veure agreujat pel treball amb els pals, al passar a caminar “de dos, a quatre potes”.


El primer benefici, dels molts que té la marxa nòrdica, és postural. La tècnica correcta del Nordic Walking respecta el patró biomecànicament correcte de la marxa. Si hem de fer postures o coreografies estranyes, ja no estem fent Nordic Walking, o no l’estem executant correctament. I la reiterada repetició de moviments concrets amb certa càrrega, poden arribar a provocar lesions en determinades articulacions -p.e.: el canell-, a banda de sobrecàrregues musculars. Aplicat a nivell esportiu, de curses o de competició, el llindar màxim de velocitat assolida hauria de ser aquell que ens permetés desenvolupar la tècnica, sense trencar el patró de marxa en base a perdre la postura correcta. Al no estar permès córrer -sempre cal tenir un peu en fase terrestre-, molts corredors distorsionen la postura per guanyar una mica més de velocitat.



A banda de que aquest fet pugui ser nociu -al produir moviments estranys, amb les seves corresponents compensacions i risc de lesions-, arribat aquest punt, es trenca un dels tres pilars sobre el quals es fonamenta la marxa nòrdica. Per contra, una postura correcta, amb un core equilibrat, ha de permetre una eficiència basada en l' harmonia i la cadència del moviment, permeten augmentar la freqüència de la passa. Assolir aquests principis comporta una fase d’aprenentatge de la tècnica, i una bona progressió en la mateixa a base d’un període d’entrenament.

Sobre l’apassionant món de la marxa nòrdica, podeu sol·licitar informació a:

 

















Jordi Pau Caballero, 
Promotor de la salut a través de l'activitat física
Nordic Walking national Coach INWA i guia de muntanya
Inscrit en el Registre de Professionals de l’Esport de Catalunya (REP) amb el número 000861  
Carte Professionelle d'Educateur Sportif  03811ED0344 Ministère des Sports et de la 
Jeunesse, Republique Francaise

2 comentaris:

  1. Hola a tots,
    Llegint aquest article em ve al cap el pensament de si estic practicant la marxa nòrdica de manera correcte. Penso que estaria bé fer una sessió de reciclatge per reforçar i corregir la meva marxa.
    Salutacions.
    Josep Sindreu

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona tarda, Josep.
      Haurem de programar una visita a Gósol l'estiu de l'any vinent. Serà un plaer.
      Una abraçada !!

      Elimina