Jordi Pau Caballero, trainer for growth.

Blog personal on trobareu escrits, articles i continguts relacionats amb experiències que omplen al seu autor, i que, al seu parer, poden ajudar a créixer a altres persones. L’autor s'identifica amb la definició de l'excursionista com a “home culte i polifacètic, coneixedor del seu entorn, amb una elevada sensibilitat i un profund esperit crític”.

Guia de muntanya, el seu ofici li ha permès desenvolupar el seu propi estil de vida, dins el qual ha anat formant-se i creixent com a persona, passant de l’educació en el lleure, al desenvolupament d’experiències a muntanya per a joves, adults i famílies, per arribar a convertir-se en promotor de la salut a través de l’activitat física. Sense oblidar el camp de les arts, prodigant-se en el camp de l’escriptura i la fotografia, i fent alguna petita incursió en el camp de la interpretació...

“El moviment, és vida”, i aquesta afirmació l’ha poguda experimentar i assaborir en la salut i en la malaltia. D’aquí ve la seva fascinació per nous conceptes i nous paradigmes com la Biotensegritat, endinsant-se en noves concepcions i noves tècniques, com el Moviment Vital, l’Entrenament Postural Dinàmic, l’Stretching Global Actiu, i el Nordic Walking.

dilluns, 20 d’abril del 2015

Nordic Walking: una aproximació històrica -1ª part-

A totes les persones interessades o coneixedores de la marxa nòrdica, els serà familiar l'entrada d'algunes webs, o l'inici del discurs de bastants instructors, que comença amb la frase, o les seves derivades: "El Nordic Walking té els seus orígens a Finlàndia en els anys 30 del segle passat, quan els membres de l'equip olímpic d'esquí de fons, utilitzaven els bastons d'esquí, a l'estiu, per a entrenar i arribar en millor forma als jocs olímpics d'hivern ..." Posteriorment es produeix un buit, fins citar la caminada amb bastons al voltant de l'estadi olímpic de Hèlsinki, Exel, Marko Kantaneva, INWA, i històries d'una banda i l'altra de l'Atlàntic. Amb aquest article es pretén documentar el que ha estat la història del Nordic Walking, per intentar aportar dades desconegudes per un nombre important de practicants i seguidors d'aquesta activitat física. La marxa nòrdica és un caminar finlandès, que a finals del segle XX s'internacionalitza i es dóna a conèixer al món. I en la seva gestació, naixement i eclosió, hi ha dos personatges que han estat fonamentals en el seu desenvolupament: Leena Jääskeläinen (1) i Tuomo Jantunen (2).

Els antecedents

A Finlàndia, l'esquí de fons és l'esport rei per excel·lència. Així doncs, no és d'estranyar que la majoria de finlandesos, durant dècades, imitessin als seus atletes preferits, i adaptessin els bastons per a realitzar els seus entrenaments fora de l'època hivernal. A la dècada dels 60 (1966), Leena Jääskeläinen introdueix la caminada amb bastons com a activitat física amb els seus alumnes en el gimnàs de Viherlaakso. Com a professora a la Facultat de Cinesiologia de la Universitat de Jyväskylä (1968-1971), va afegir el caminar amb bastons, així com exercicis de gimnàstica amb bastons, al programa docent com a activitat física complementària. Segons Tiina Arrankoski, en aquest període "Podíem considerar que la idea i el concepte del -en un futur denominadors, nordic walking, havia nascut" (3).

Leena Jääskelaäinen, a la
Finlandia Kavely, el 1987
En el seu càrrec d'inspectora en cap d'Educació Física del Ministeri d'Educació de Finlàndia (1973-1991), va proposar el caminar amb bastons d'esquí com una de les noves activitats a les escoles, dins de les jornades de capacitació per a mestres, sobre el tema "Noves idees per a l'activitat física a les escoles". La primera aparició documentada de caminada amb estil de Nordic Walking en un acte públic, és la seva participació en la Finlàndia Kävely -"Walking Finlàndia"- a l'any 1987. Tanmateix, també va participar en la marxa de la inauguració de l'estàtua del professor Tahko Pihkala -pare dels esports Finlàndia-, el 1988, i que es considera el primer grup organitzat per caminar amb Nordic Walking.

La idea de la marxa nòrdica, havia madurat ja en els anys 70 i 80, però no va ser "concretada", i no hi havia cap projecte, clar i comú, per al seu desenvolupament com a disciplina en si mateixa. La persona clau en llançar i promocionar el futur Nordic Walking a Finlàndia és Tuomo Jantunen. Tuomo era un esquiador actiu, que va treballar com a director de Suomen Latu -Associació Central per als Esports Recreatius i Activitats a l'Aire Lliure- durant diverses dècades. Com a bon practicant de l'esquí de fons, utiltzava els bastons d'esquí durant la tardor, per entrenar i ser més competitiu a l'inici de la temporada d'hivern. I l'any 1988, la sort es va posar en joc, i li va donar un impuls al naixement del Nordic Walking. En la inauguració de l'estàtua del professor Tahko Pihkala a l'Estadi Olímpic d'Hèlsinki, el 5 de gener de 1988, la manca de neu impedia participar en l'acte a un grup de corredors, amb els seus esquís de fons. Tuomo decidir mantenir l'activitat, però convertir-la en una caminada amb bastons, sent el grup que caminava per primera vegada al món amb l'estil del Nordic Walking, que va ser immortalitzat pels fotògrafs i les cadenes de televisió de Finlàndia (4).
    
Històrica caminada amb bastons, al voltant de l'EstadiOlímpic.
                                                         Helsinki, 5 de gener de 1988                                                              

Una altra persona que va tenir un paper important en la història del caminar amb bastons finlandès, va ser Mauri Repo (1945-2002), ex-entrenador d'esquí de fons de la "Suomen Työväen Urheiluliitto -TUL-" (Federació Esportiva dels Treballadors de Finlàndia ). El 1979, la seva publicació de "Lajiosa Hiihdon" descriu diferents mètodes d'entrenament de pre-temporada d'esquí, amb bastons i a camp a través. Aquests mètodes tenen clares similituds amb el que posteriorment s'ha anomenat Nordic Walking.

L'autor de l'article, amb Tiina Arrankoski i Tuomo Kettunen,
a Riba de Garda (Itàlia) el 2011

(1) Dra. Elena Jääskeläinen, Dama de l'obra en Ciències de l'Esport i l'Educació Física. Rovaniemi (Finlàndia)
(2) Dr. Tuomo Jantunen, Cavaller del treball en Kinesiologia i Educació Física, i director de l'associació "Suomen Latu" des de 1977 fins a 2007. Premis "Vuoden Terveysteko" (Acció per la Salut de l'any) el 1998, "Suomen Kuntouttajamitali 2000 "(Medalla nacional de la Fundació per a la Rehabilitació), i" Vuoden Liikuntavaikuttaja "(Personatge més influent de l'any en l'Activitat Física) el 2010. Hèlsinki (Finlàndia)
(3) "Il moderno Nordic Walking - in movimento per tutta la vita". Autors: Tiina Arrankoski i Tuomo Kettunen. Editorial: Askel International Oy. Any: 2011
(4) El 1988, als Estats Units, Tom Rutlin va començar a promoure una activitat anomenada Exerstriding (Total Body Walking Poles), una forma de caminar amb bastons. No obstant això, la tècnica i l'equip eren diferents al "Suomalainen sauvakävely" (caminar amb bastons finlandès), que va donar origen al que avui coneixem com "sauvakävely" (caminar amb bastons) i nordic walking (marxa nòrdica).

Fotografies: Gentilesa de Tiina Arrankoski i Tuomo Kettunen. Editorial: Askel International Oy

Promotor de la salut a través de l'activitat física
Nordic Walking national Coach INWA i guia de muntanya UIMLA
Inscrit en el Registre de Professionals de l’Esport de Catalunya (REP) amb el número 000861  
Carte Professionelle d'Educateur Sportif  03811ED0344 Ministère des Sports et de la 
Jeunesse, Republique Francaise


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada