Jordi Pau Caballero, trainer for growth.

Blog personal on trobareu escrits, articles i continguts relacionats amb experiències que omplen al seu autor, i que, al seu parer, poden ajudar a créixer a altres persones. L’autor s'identifica amb la definició de l'excursionista com a “home culte i polifacètic, coneixedor del seu entorn, amb una elevada sensibilitat i un profund esperit crític”.

Guia de muntanya, el seu ofici li ha permès desenvolupar el seu propi estil de vida, dins el qual ha anat formant-se i creixent com a persona, passant de l’educació en el lleure, al desenvolupament d’experiències a muntanya per a joves, adults i famílies, per arribar a convertir-se en promotor de la salut a través de l’activitat física. Sense oblidar el camp de les arts, prodigant-se en el camp de l’escriptura i la fotografia, i fent alguna petita incursió en el camp de la interpretació...

“El moviment, és vida”, i aquesta afirmació l’ha poguda experimentar i assaborir en la salut i en la malaltia. D’aquí ve la seva fascinació per nous conceptes i nous paradigmes com la Biotensegritat, endinsant-se en noves concepcions i noves tècniques, com el Moviment Vital, l’Entrenament Postural Dinàmic, l’Stretching Global Actiu, i el Nordic Walking.

dilluns, 27 d’abril de 2015

Nordic Walking: una aproximació històrica -2ª part-

Sauvakävely versus nordic walking

A la dècada dels 90, la terminologia no era clara, generant debat entre els promotors d'aquesta activitat a Finlàndia. Segons Leena Jääskeläinen, el terme "sauvakävely" (caminar amb bastons) podria utilitzar-se quan els bastons fossin utilitzats en la rehabilitació, com una ajuda per caminar, opinant que el terme "sauvaharjoittelu" (entrenament amb bastons) o "sauvaliikunta" (activitat física amb bastons) seria més adequat per a algun tipus d'activitat física. No obstant això, el terme "sauvakävely" aviat es va convertir en comú. Però Leena valora positivament que "al final l'important és que tothom sap el que és".

L'any 1996 s'inicia un projecte per publicar un article per a la revista de Suomen Latu, "Latu ja Polku", sobre com fer exercici amb bastons (keppijumppa) i com caminar amb bastons d'esquí. L'empenta i la determinació de Tuomo Jantunen cristal·litza en una col·laboració entre Suomen Latu, amb Matti Heikkilä, director del laboratori d'assaig a l'Institut d'Esports Vierumäki i Aki Karihtala, llavors director comercial de Exel Oy, i actualment president de INWA, que va desenvolupar un pla d'acció per popularitzar el nordic walking mundialment. Tuomo Jantunen i Matti Heikkilä, juntament amb els seus equips, van treballar amb el gerent de producte de Exel Oy, Taisto Manninen, en un programa per desenvolupar uns bastons especials per a aquesta activitat de sauvakävely, descrits com pole walking. Marko Kantaneva, graduat a l'Institut d'Esports de Vierumäki, va començar a treballar per Exel, en estudis i en proves amb bastons de l'empresa (i posteriorment va ser el primer coach de la INWA).

La veritable eclosió del Nordic Walking es produeix l'any 1997

L'any 1997, es publica l'article a la revista de Suomen Latu 'Latu ja Polku' i es llança oficialment l'activitat física anomenada "sauvakävely". Exel promociona internacionalment el "Suomalainen sauvakävely" (caminar amb bastons finlandès), sota la denominació de Nordic Walking -tot i que aquesta activitat física té els seus orígens a Finlàndia, i no en els països nòrdics-, mentre que a Finlàndia es continua utilitzant, i es consolida, la denominació "sauvakävely". Així mateix, Exel presenta a Finlàndia el primer bastó composite Nordic Walker® com a resultat de la cooperació amb Suomen Latu i l'Institut de l'Esport de Vierumäki. Els primers bastons específics d'aquest nou "esport" són els models "Walker" i el "Nordic Walker". Finlàndia va esdevenir el país pilot on els instructors de Suomen Latu treballar junts amb Exel per introduir a l'activitat i l'ús dels bastons Nordic Walker al públic en general.

Una nova etapa

El procés culmina amb la fundació a Finlàndia, l'any 2000, de la INWA -International Nordic Walking Federation-, primer associació i, posteriorment, federació d'associacions, dotada d'una metodologia formativa i d'ensenyament, per impulsar el desenvolupament de la marxa nòrdica a nivell mundial. L'evolució i el desenvolupament de la marxa nòrdica des de l'any 2000 fins a l'actualitat, no és objecte d'aquest article, en el qual si que s'ha pretès donar a conèixer els orígens d'aquesta activitat física saludable i la seva trajectòria fins al seu llançament internacional. Amb especial gratitud cap als seus destacats impulsors, Leena Jääskeläinen i Tuomo Jantunen, de qui em complau destacar la seva afable humilitat, així com a Tiina Arrankoski i Tuomo Kettunen, els meus formadors, col·legues i amics finlandesos, que gentilment em van autoritzar a traduir les entrevistes a la Dra. Leena Jääskeläinen i al Dr. Tuomo Kettunen, publicades en el seu llibre "Il modern Nordic Walking", per a les pàgines web de INWA-Spain, i de Nordic Walking Catalunya, i de les que em complau compartir aquests dos paràgrafs, per a un millor coneixement dels autèntics pares del nordic walking.


"Cap quantitat de diners pot igualar la sensació que tinc quan veig a un practicant de Nordic Walking. Estic particularment feliç quan es tracta de gent comuna i dels ancians, ja que no han de sentir-se avergonyits movent els bastons - almenys en Finlàndia- . El meu desig és que segueixi sent una forma d'activitat física per a tothom, i no es converteixi en un esport competitiu. De vegades em preguntava si el Nordic Walking mai arribaria a ser una activitat de tots, per a la gent comuna -sense la meva intervenció - , però mai vaig a tenir la resposta. La meva sort va ser que vaig tenir, tant en el meu treball real com en el voluntari, una posició que em va permetre promoure aquesta disciplina ". Leena Jääskeläinen
"Per descomptat que no vull ser cridat el pare de la marxa nòrdica, però un pioner o un desenvolupador, això ho puc acceptar. És clar que vaig ser una de les primeres persones que creien que la probabilitat d'èxit d'aquesta disciplina i vaig veure que el meu treball , que consistia a dirigir l'Associació Suomen Latu, on he tingut l'oportunitat de promocionar el seu llançament i contribuir, en gran mesura, al seu desenvolupament, perquè sigui una "activitat per a tota la població". Tuomo JantunenFotografies: Gentilesa de Tiina Arrankoski i Tuomo Kettunen. Editorial: Askel International Oy
"Il moderno Nordic Walking - in movimento per tutta la vita". Autors: Tiina Arrankoski i Tuomo Kettunen. Editorial: Askel International Oy. Any: 2011

L'autor de l'article, amb Tiina Arrankoski i Tuomo Kettunen,
a Riba de Garda (Itàlia) el 2011

Promotor de la salut a través de l'activitat física
Nordic Walking national Coach INWA i guia de muntanya UIMLA
Inscrit en el Registre de Professionals de l’Esport de Catalunya (REP) amb el número 000861  
Carte Professionelle d'Educateur Sportif  03811ED0344 Ministère des Sports et de la 
Jeunesse, Republique Francaise

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada