La marxa nòrdica es basa en tres principis bàsics: una bona postura, la tècnica correcta de caminar, i l'ús correcte dels bastons. Moltes vegades veiem persones que practiquen la marxa nòrdica amb moviments gens equilibrats, i fins i tot asimètrics i inarmònics. Respectant les diverses patologies posturals, que poden condicionar l'equilibri i l'harmonia, aquestes també podent incidir en el rang i l'amplitud del moviment. Un bon aprenentatge i un bon entrenament de la tècnica diagonal de la marxa nòrdica, ens ha de poder conduir a respectar la simetria del moviment, modulant, en la seva justa mesura, el braceig i la passa tant endavant, com endarrera, amb una amplitud similar, i on a pas curt li correspondrà un braceig curt, i a pas llarg li correspondrà un braceig llarg.
|
Braceig endavant i endarrera, en un moviment simètric i
amb els bastons mantenint la diagonal amb el terra |
Trencament de la diagonal perquè avancem massa els braços.
Una de les maneres en que trenquem la diagonal del bastó amb el terra, és quan portem els braços molt endavant, i la mà supera l'alçada del melic. Aleshores, difícilment podrem concloure el braceig més enllà de la pelvis, estirant el braç cap a endarrera, amb la mateixa amplitud de moviment que fem mentre la braçada cap a endavant. Corresponentment, la punta del bastó del braç que recula, no tindrà, tampoc, gaire recorregut cap a enrera, quedant massa a prop del cos, dificultant-ne l'impuls. L'impuls, en el Nordic Walking, ha de venir de la braçada cap a enrera, i això difícilment succeirà, si no podem fer aquesta braçada complerta. Si ens donéssim impuls amb els bastons, ho faríem cap amunt i, per tant, renunciem a ell i anem "tibant" de cames, perdent-nos una part dels beneficis de la marxa nòrdica, limitant-nos a un treball mínim amb els braços, sense impulsar-nos amb ells, i no completant la seva tècnica.
|
Amb el braços endavant i les mans allunyades del
terra, trenquem la diagonal del bastó vers el terra... |
|
... i si ens donéssim impuls, aquest sería cap amunt- |
Trencament de la diagonal per limitació del braceig des del colze.
Una de les maneres més freqüents en que trenquem la diagonal del bastó amb el terra, és quan el braceig no neix des de l'espatlla, sinó que el limitem al colze. Com en el cas anterior, difícilment podrem concloure el braceig més enllà de la pelvis, estirant el braç cap a endarrera, amb la mateixa amplitud de moviment. Corresponentment, la punta del bastó del braç que recula, no tindrà, tampoc, gaire recorregut cap a enrera, quedant massa a prop del cos, dificultant-ne l'impuls. I si ens volguéssim donar impuls amb els bastons, ens passaria com en el cas anterior: ho faríem cap amunt i, per tant, renunciarem a ell i aniríem "tibant" de cames, sense impulsar-nos amb els braços.
|
Amb un braceig limitat al colze, també trenquem
la diagonal del bastó vers el terra... |
|
... i si ens donéssim impuls, aquest també sería cap amunt. |
Només completant el braceig ens arribarem a donar impuls.
A tothom li és fàcil caminar, però integrar els bastons en el gest de caminar, implicant a les extremitats superiors i al tronc, suposa una dificultat per a moltes persones, amb la qual cosa se li treu importància a aquest treball físic de la part superior del cos, banalitzant-se la marxa nòrdica, no executant la tècnica amb correcció, i perdent-se una part molt important dels seus beneficis.
|
Només mantenint la diagonal del bastó, i fent
una extensió complerta del braç... |
|
...aconseguirem impulsar-nos cap a endavant, facilitant
el gest caminar de manera més eficient i activa |
A tall de conclusió
Amb una bona tècnica s'aconsegueix l'impuls cap a endavant, objectiu de la marxa nòrdica. Per això és molt important observar un període d'aprenentatge, el qual pot ser facilitat per un instructor titulat i degudament qualificat professionalment. La tècnica diagonal, practicada amb correcció, elimina el risc de moviments perjudicials per a la salut, i la Metodologia de les 10 Passes de la INWA, facilita molt el seu aprenentatge.
|
Amb una bona tècnica, s'aconsegueix l'impuls cap a endavant,
objectiu de la marxa nòrdica |
Promotor de la salut a través de l'activitat física
Nordic Walking national Coach INWA i Modern Nordic Walking Trainer
Tècnic Esportiu de Muntanya Mitjana i guia de muntanya UIMLA
Inscrit en el Registre de Professionals de l’Esport de Catalunya (REP) amb el número 000861
Carte Professionelle d'Educateur Sportif 03811ED0344 Ministère des Sports et de la
Jeunesse, Republique Francaise
Excelente y esclarecedor artículo !!! A pesar de Anónimos y otros..... que desvalorizan la importancia de los escrito aquí. Somos pocos y nos conocemos.......
ResponEliminaExcelente y esclarecedor artículo !!! A pesar de Anónimos y otros..... que desvalorizan la importancia de los escrito aquí. Somos pocos y nos conocemos.......
ResponEliminaApoyo total! Felicitacions Jordi i lo dit: pels meus deixebles una bona eina presentar aquest post!!! Gooo!
ResponEliminaTotalment d'acord! Felicitats per l'article!! Molt important fer-ne difussió!
ResponEliminaJa saps que lo del braceig no era gaire lo meu...però he millorat mooolt gràcies a la teva aportació i a practicar practicar i practicaarrr!!
ResponElimina