Jordi Pau Caballero, trainer for growth.

Blog personal on trobareu escrits, articles i continguts relacionats amb experiències que omplen al seu autor, i que, al seu parer, poden ajudar a créixer a altres persones. L’autor s'identifica amb la definició de l'excursionista com a “home culte i polifacètic, coneixedor del seu entorn, amb una elevada sensibilitat i un profund esperit crític”.

Guia de muntanya, el seu ofici li ha permès desenvolupar el seu propi estil de vida, dins el qual ha anat formant-se i creixent com a persona, passant de l’educació en el lleure, al desenvolupament d’experiències a muntanya per a joves, adults i famílies, per arribar a convertir-se en promotor de la salut a través de l’activitat física. Sense oblidar el camp de les arts, prodigant-se en el camp de l’escriptura i la fotografia, i fent alguna petita incursió en el camp de la interpretació...

“El moviment, és vida”, i aquesta afirmació l’ha poguda experimentar i assaborir en la salut i en la malaltia. D’aquí ve la seva fascinació per nous conceptes i nous paradigmes com la Biotensegritat, endinsant-se en noves concepcions i noves tècniques, com el Moviment Vital, l’Entrenament Postural Dinàmic, l’Stretching Global Actiu, i el Nordic Walking.

dilluns, 27 d’octubre del 2014

Nordic Walking: Les essències de la marxa nòrdica

La marxa nòrdica, o Nordic Walking, és un activitat física saludable, que presenta un ampli ventall de possibilitats respecte altres activitats esportives, sense causar un impacte en les articulacions del tren inferior. És un exercici reequilibrador del nostre cos, mitjançant un treball actiu de la part central anterior, i posterior -implicant un nombre elevat de músculs-, així com de les extremitat superiors. La jovenesa d'aquesta futura disciplina esportiva, fa que moltes vegades trobem treballs, opinions o comentaris, que poden anar des de la seva banalització, fins a una certa mitificació, passant per possicionaments d' una excessiva autocomplaença. En marxa nòrdica, tothom s'atreveix a opinar -a vegades des de la ignorància, a vegades des d'idees preconcebudes-, i en un percentatge elevat dels casos, s'intenta acostar la "idea" o "concepte" de la marxa nòrdica, cap a les àrees o zones influència de cadascú, en base al bagatge, la trajectòria, les experiències i/o la formació personal i professional pròpies.


Totes les persones acumulem en el nostre cos, els impactes emocionals, psíquics, socials i culturals del nostre entorn, que fan que, juntament amb la nostra constitució i condició física, anem modificant la nostra fesonomía en el nostre procés natural cap a l'envelliment. Aquest factors influeixen, i a l'hora poden ser agreujats, per una mala salut postural. Una postura correcta i la tècnica correcta de caminar, són dos dels tres principis en el quals es fonamenta la marxa nòrdica, obtenint així un primer benefici terapèutic de reeducació postural. Quan apliquem el treball amb els bastons, consolidem aquesta reeducació postural en una doble vessant: la postura, pròpiament dita, recuperant la memòria postural de la nostra musculatura, i el treball de tonificació, que ens ha de permetre mantenir de forma natural aquesta postura retrobada. Amb aquesta acció, apliquem el tercer pilar de la marxa nòrdica: l'ús correcte dels bastons.


Caminar és un fet universal en l'espècie humana. És la base del nostre moviment espai-temporal, que ens permet l'inici d'altres accions motores. Si només tenim l'objectiu de caminar, o de millorar la seva tècnica, la marxa nòrdica ens permet la seva optimització, tot respectant la postura correcta i el patró biomecànicament correcte de la marxa. Però podem anar més enllà, augmentant l'allargada i la intensitat de la passa amb l'objectiu d'assolir més velocitat, aplicant lleus modificacions sobre el patró de biomecànicament correcte de la marxa, però que en cap cas alterin la postura. I també podem aplicar la marxa nòrdica com a entrenament creuat amb diferents modalitats esportives, i com a eina per facilitar l'aprenentatge -i per a l'entrenament- de l'esquí de fons, d'on precisament prové.


La transversalitat del fet de caminar, fa interessants les aportacions de professionals del camp de l'activitat física, de l'esport i de la salut, en un treball interdisciplinar, i que, sens dubte, l'anirà ajudant a créixer en la seva estructuració formativa, amb un conjunt de matèries i de conceptes d'interès, comú a altres esports, disciplines, o currículums formatius. De la mateixa manera que la marxa nòrdica aportarà, sens dubte, uns recursos i uns valors dels qual en faran ús, mitjançant la seva corresponent adaptació, els professionals de la salut, de l'activitat física i de l'esport. En tot cas, i en aquest camí d'evolució i de creixement, la marxa nòrdica haurà de mantenir les seves essències, amb humilitat, però fent-se respectar en els principis en els quals es fonamenta.


Sobre l’apassionant món de la marxa nòrdica, podeu sol·licitar informació a:

Jordi Pau Caballero, 
Promotor de la salut a través de l'activitat física
Nordic Walking national Coach INWA i guia de muntanya
Inscrit en el Registre de Professionals de l’Esport de Catalunya (REP) amb el número 000861  
Carte Professionelle d'Educateur Sportif  03811ED0344 Ministère des Sports et de la 
Jeunesse, Republique Francaise

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada