Jordi Pau Caballero, trainer for growth.

Blog personal on trobareu escrits, articles i continguts relacionats amb experiències que omplen al seu autor, i que, al seu parer, poden ajudar a créixer a altres persones. L’autor s'identifica amb la definició de l'excursionista com a “home culte i polifacètic, coneixedor del seu entorn, amb una elevada sensibilitat i un profund esperit crític”.

Guia de muntanya, el seu ofici li ha permès desenvolupar el seu propi estil de vida, dins el qual ha anat formant-se i creixent com a persona, passant de l’educació en el lleure, al desenvolupament d’experiències a muntanya per a joves, adults i famílies, per arribar a convertir-se en promotor de la salut a través de l’activitat física. Sense oblidar el camp de les arts, prodigant-se en el camp de l’escriptura i la fotografia, i fent alguna petita incursió en el camp de la interpretació...

“El moviment, és vida”, i aquesta afirmació l’ha poguda experimentar i assaborir en la salut i en la malaltia. D’aquí ve la seva fascinació per nous conceptes i nous paradigmes com la Biotensegritat, endinsant-se en noves concepcions i noves tècniques, com el Moviment Vital, l’Entrenament Postural Dinàmic, l’Stretching Global Actiu, i el Nordic Walking.

dilluns, 26 de gener de 2015

La professionalització de les activitats de muntanya

L’important increment que estan tenint les anomenades activitats a l’aire lliure -outdoor activities- fa que, cada vegada un nombre més important de persones, s’adrecin a persones, empreses o entitats, que els hi facilitin l’accés a activitats de muntanya, de forma organitzada. Aquest fet també comporta que, en un context de crisi, algunes persones vegin una oportunitat per a obtenir ingressos -principals o complementaris-. També cal tenir present la tasca de voluntariat en clubs i associacions esportives. Per tant, es convenient intentar endreçar idees i conceptes, a l’objecte de no caure en irregularitats o en pràctiques fraudulentes que, en definitiva, van en contra dels usuaris d’aquest tipus d’activitats, així com dels propis professionals.

Monitors de club (voluntariat)

Els monitors de la UIAA -Unió Internacional d’Associacions d’Alpinisme-, són monitors voluntaris de clubs i centres excursionistes federats. Disposen d’una formació federativa d’entre 120 i 170 hores lectives, el seu àmbit d’actuació és el dels propis centres i entitats, i sempre desenvoluparan la seva tasca sense cap tipus de remuneració. Les seves competències es centren en el treball voluntari en la promoció de l’esport de muntanya als esportistes afiliats al club, i mai al públic en general. Per tant, pel que fa a la professionalitat , no són professionals, obtenint la seva principal font d’ingressos d’altres activitats alienes a la muntanya, actuant de forma esporàdica com a formadors o com a monitors, de forma gratuïta. Tot i que el tractament fiscal dels clubs i associacions és inferior als dels professionals, aquest any 2015 ha entrat en vigor, a nivell estatal,  una nova tributació que suposarà l’obligació als clubs i als centres, de presentar liquidacions de l’Impost de Societats, l’IVA, i l‘IRPF.


Guies de muntanya i tècnics esportius (professionals)

Els guies de muntanya i tècnics esportius UIMLA -Union of Internacional Mountain Leaders Associations- i UIAGM -Union Internationale des Associations de Guides de Montagnes- reben la seva formació tant en centres públics, com privats –que poden ser federatius-, amb una càrrega lectiva entre 975 i 1.100 hores, amb una exigència de reciclatge dels seus coneixements de cada 5 anys, per a mantenir les credencials internacionals -no exigible en l`àmbit federatiu-. Les seves competències van adreçades a l’àmbit productiu, treballant com a autònoms, en empreses de turisme actiu, o per a institucions, clubs, federacions i esportistes en general. Així doncs, la seva professionalitat es basa en que l’activitat de tècnic esportiu i de guia de muntanya, és la seva activitat principal i font majoritària dels seus ingressos. Pel que fa a la tributació, les seves càrregues fiscals són superiors a les de clubs, centres i federacions. A Catalunya, els professionals de l’esport han d’estar inscrits en el Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya


Vist lo anteriorment exposat, només resta tenir clar en quin àmbit volem gaudir de les activitats de muntanya. Podem fer-ho pel nostre compte, acudint a tècnics esportius i guies de muntanya, per a fer les nostres primeres passes; o com a practicants, o com a participants de les activitats socials dels centres i clubs, amb monitors voluntaris, tot i que prèviament podem gaudir, igualment, d’una formació i d’unes experiències amb tècnics esportiu i guies de muntanya. Això ens permetrà, en tot cas, gaudir millor de la muntanya, millorant els nostres coneixements i la nostra seguretat, i col·laborant a prestigiar i a valorar als professionals de la muntanya i al servei que ofereixen els centres i clubs.


Promotor de la salut a través de l'activitat física
Nordic Walking national Coach INWA i guia de muntanya UIMLA
Inscrit en el Registre de Professionals de l’Esport de Catalunya (REP) amb el número 000861  
Carte Professionelle d'Educateur Sportif  03811ED0344 Ministère des Sports et de la 
Jeunesse, Republique Francaise

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada