Jordi Pau Caballero, trainer for growth.

Blog personal on trobareu escrits, articles i continguts relacionats amb experiències que omplen al seu autor, i que, al seu parer, poden ajudar a créixer a altres persones. L’autor s'identifica amb la definició de l'excursionista com a “home culte i polifacètic, coneixedor del seu entorn, amb una elevada sensibilitat i un profund esperit crític”.

Guia de muntanya, el seu ofici li ha permès desenvolupar el seu propi estil de vida, dins el qual ha anat formant-se i creixent com a persona, passant de l’educació en el lleure, al desenvolupament d’experiències a muntanya per a joves, adults i famílies, per arribar a convertir-se en promotor de la salut a través de l’activitat física. Sense oblidar el camp de les arts, prodigant-se en el camp de l’escriptura i la fotografia, i fent alguna petita incursió en el camp de la interpretació...

“El moviment, és vida”, i aquesta afirmació l’ha poguda experimentar i assaborir en la salut i en la malaltia. D’aquí ve la seva fascinació per nous conceptes i nous paradigmes com la Biotensegritat, endinsant-se en noves concepcions i noves tècniques, com el Moviment Vital, l’Entrenament Postural Dinàmic, l’Stretching Global Actiu, i el Nordic Walking.

dimarts, 15 de novembre de 2016

La marxa nòrdica ens ajuda en el procés natural d’envelliment (2a part)

La marxa nòrdica, segons ens defineix la INWA -International Nordic Walking Federation-, “és una forma d'activitat física en la qual s'afegeix, a la forma natural de caminar, l'ús actiu d'un parell de pals especialment dissenyats per al Nordic Walking. No obstant això, les característiques biomecàniques de la manera natural de caminar es mantenen. Això suposa que la tècnica correcta de Nordic Walking respecta el rang de moviment natural del moviment dels braços al caminar de forma natural.” L’anomenada tècnica diagonal de marxa nòrdica, és la més estesa arreu del món, i per a la seva ensenyança, tant la INWA com Modern Nordic Walking, coincideixen en les seves metodologies d’ensenyança, en tres pilar fonamentals: una postura correcta, la tècnica correcta de caminar i l´ús correcte dels bastons.

Personalment - i així ho experimento tan en les meves classes amb alumnes, com en la formació d’instructors -, crec que els dos primers pilars són bàsics, i que cal dedicar-hi un cert temps, del qual sempre no es disposa. Les patologies posturals condicionen el moviment de les persones: si a aquest condicionament hi afegim uns bastons, potser el resultat no serà el que ens interessa. La reeducació postural que propugna la marxa nòrdica, introdueix un element civilitzatori -i, per tant, no natural, perquè no hem nascut amb ell -: els bastons.

Així doncs, anem a posar en valor, d’entre els principis en que es fonamenta la marxa nòrdica, els que tenen una importància fonamental en el tema que ens ocupa, com ajuda en el procés natural d’envelliment.

* Uns moviments i una manera de caminar saludables i biomecànicament correctes. No cal fer cap coregografia estranya, sino intentar recuperar un moviment fluid que ens permeti caminar amb la llei del “mínim esforç.

* Una alineació i una postura correctes del cos. Per facilitar el gest anatòmic de caminar, cal que el nostre “joc de palanques” estigui ben afinat, i que sapiguem com suportar la càrrega del nostre pes en el decurs de la marxa.

* Moviments fluids, que involucren l'ús dels músculs del tren superior, inferior i l'hemisferi central. “Descarregarem” les nostres cames en base a activar l’hemisferi central, des d’on s’origina el moviment, “normalitzant” el treball excèntric del tren superior.

* Un condicionament aeròbic, efectiu gràcies a l'activació de grups de músculs grans i petits, que produeixen moviments rítmics i dinàmics. L’alternança de la passa i de la braçada es produeix amb un efecte “molla”.

* Una alternança constant d'activació i relaxació dels músculs, afavorint d'aquesta manera un alleujament de la musculatura encarcarada. Produint un “estirament actiu”, que ens anirà millorant la nostra amplitud de moviment i millorant, sens dubte, la nostra obertura toràcica - amb la vellesa es té tendència a encongir-se, tot tornat a “cercar” la postura fetal.

* Exercici físic apte per a tots, sense perjudici de l'edat, sexe o condició física. Adaptat a les necessitats personals de cadascú, i a les seves patologies posturals. 

* Les habilitats apreses poden ser transferides a la vida quotidiana. Quan a la reeducació postural, se li afegeix el treball actiu amb la implicació de tot el cos, es produeix una tonificació que comportarà millorar el sosteniment de la nova postura.

Un altre tema serà entrar en el tercer pilar de l’ensenyament de la marxa nòrdica: l’ús correcte dels bastons. Cal tenir clar, que sense impuls, no hi ha marxa nòrdica, i que aquest ha de venir de darrera per a impulsar-nos cap a endavant, i que amb una bona pràctica, podrem assolir una bona tècnica, que ens permeti estirar el nostre cos, “crèixer”, en un moviment excèntric on poc a poc anar guanyant amplitud de moviment, la qual ens anirà afiançant una sensació de benestar, en base, sens dubte, a una millor postura.
Promotor de la salut a través de l'activitat física
Nordic Walking national Trainer INWA i Modern Nordic Walking Trainer
Tècnic Esportiu de Muntanya Mitjana i guia de muntanya UIMLA
Inscrit en el Registre de Professionals de l’Esport de Catalunya (REP) amb el número 000861  
Carte Professionelle d'Educateur Sportif  03811ED0344 Ministère des Sports et de la 
Jeunesse, Republique Francaise

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada