Jordi Pau Caballero, trainer for growth.

Blog personal on trobareu escrits, articles i continguts relacionats amb experiències que omplen al seu autor, i que, al seu parer, poden ajudar a créixer a altres persones. L’autor s'identifica amb la definició de l'excursionista com a “home culte i polifacètic, coneixedor del seu entorn, amb una elevada sensibilitat i un profund esperit crític”.

Guia de muntanya, el seu ofici li ha permès desenvolupar el seu propi estil de vida, dins el qual ha anat formant-se i creixent com a persona, passant de l’educació en el lleure, al desenvolupament d’experiències a muntanya per a joves, adults i famílies, per arribar a convertir-se en promotor de la salut a través de l’activitat física. Sense oblidar el camp de les arts, prodigant-se en el camp de l’escriptura i la fotografia, i fent alguna petita incursió en el camp de la interpretació...

“El moviment, és vida”, i aquesta afirmació l’ha poguda experimentar i assaborir en la salut i en la malaltia. D’aquí ve la seva fascinació per nous conceptes i nous paradigmes com la Biotensegritat, endinsant-se en noves concepcions i noves tècniques, com el Moviment Vital, l’Entrenament Postural Dinàmic, l’Stretching Global Actiu, i el Nordic Walking.

dimarts, 26 d’abril del 2016

El model educatiu del CIATE de Marxa Nòrdica

1ª promoció, Sabadell - Berga any 2010
La Marxa Nòrdica, o Nordic Walking, és una activitat física saludable emergent que, com a tal, està patint. masses vegades, un excés de banalització. Per una banda tenim un gran desconeixement general. i per l'altra, un coneixement més o menys interessat, per part de persones que s'apunten d'una manera o altra al carro, amb  l'objectiu -lícit, però, sempre i quan no es subverteixi el tema- de treure'n profit.



2ª promoció, Calafell any 2013
En l'actualitat existeix una oferta dispersa d'activitats de marxa nòrdica, darrera de les quals no sempre hi ha persones qualificades ni preparades, i masses vegades, amb un nivell tècnic molt baix, portant  el tema de la marxa nòrdica cap al límit de les seves mancances competencials. Això es fruit d'una oferta formativa en la qual, amb la manca de requisits d'accés i altres consideracions, el rigor deixa molt que desitjar -i que no és l'objectiu d'aquest article analitzar-.


El model CIATE de Marxa Nòrdica -Curs d'Iniciació a Tècnic Esportiu en la modalitat de marxa nòrdica-, representa un espai de coherència i de rigor en les propostes formatives de la marxa nòrdica, i permet accedir a la formació d'instructor/a, a totes aquelles persones que no provenen del camp de l'activitat física. l'esport o la salut, dotant-les d'una formació de base. Tanmateix, les persones que han realitzat el CIATE de Marxa nòrdica, i es queden en aquest nivell, tenen una excel.lent preparació per acompanyar a grups -amb un àmbit competencial molt clar-, col.laborant en la feina que fem els instructors/es.

3a promoció, Esplugues de Ll. any 2015
Promogut per l' Associació Esportiva Nordic Walking Catalunya, té la seva primera edició en el curs que va convocar l'any 2010 la Secció de Marxa Nòrdica de la U.E.S. i l' Associació Esportiva Nordic Walking Pirineus. En el decurs d'aquests 6 anys, s'han dut a terme 4 convocatòries- la segona amb el Club Marxa Nòrdica Calafell, i la tercera i la quarta amb l'Escola Catalana de l' Esport-, i ja s'està preparant la cinquena per a la propera tardor, donant-se el cas de poder passar de una periodicitat bi-anual, a dues convocatòries en un mateix any. Cal agrair molt la disponibilitat dels alumnes a dedicar 5 o 6 dies a formar-se, un esforç que no totes les persones que volen dedicar-se a la marxa nòrdica, estan disposades a realitzar. Com a formador, he observat que és un encant, i en tinc el privilegi de gaudir, el veure l'evolució que fan els alumnes en aquest període de sis mesos, des de la millora en la tècnica, fins a l'aprofundiment en el plantejament de diversos temes.


4a promoció, Esplugues de Ll. any 2016 -en curs-
Els alumnes que segueixen el curs amb aprofitament, obtenen un Certificat d’Assistència emès pel Consell Català de l’ Esport, i la resolució satisfactòria del treball de final de curs els permet accedir, als alumnes que així ho desitgin, a una segona formació, ja que aquest curs és reconegut com a primer nivell per INWA-Spain, i permet accedir a la titulació d’instructor de Nordic Walking de la INWA, que a Catalunya treballa de forma col.legiada sota la Xarxa d’Instructors i Instructores de Marxa Nòrdica de Catalunya.


Promotor de la salut a través de l'activitat física
Nordic Walking national Coach INWA i Modern Nordic Walking Trainer
Tècnic Esportiu de Muntanya Mitjana i guia de muntanya UIMLA
Inscrit en el Registre de Professionals de l’Esport de Catalunya (REP) amb el número 000861  
Carte Professionelle d'Educateur Sportif  03811ED0344 Ministère des Sports et de la 
Jeunesse, Republique Francaise

8 comentaris:

  1. Hola Jordi Pau. M'he llegit tot el teu article i m'ha agradat. Tot i que força breu, ja que de ben segur que tens moltes més coses per explicar, m'ha semblat que serveix correctament per valorar el recorregut del CIATE. Gràcies per la teva implicació professional i de mestratge. Una abraçada!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Quim. L'objectiu de l'article era una petita mirada enrera, i posar en valor l'esforç que feu els alumnes en dedicar aquestes hores a l'aprenentatge, en una formació que està inmersa dins una escudella d'ofertes que, en la meva modesta opinió, no li fan cap bé, ni al desenvolupament de la marxa nòrdica, ni als seus usuaris. Una abraçada

      Elimina
  2. Jordi, la gente que hace aquello que ama con pasión, lo transmite con pasión. Tú eres de esas personas. Te animo a que sigas haciendo las cosas como nos las transmites a aquellos que somos alumnos tuyos y que defiendas los principios fundamentales de un deporte como este. Gracias por tu esfuerzo y por tu búsqueda constante de herramientas de mejora para transmitir la esencia de este deporte.

    Un abrazo.

    Fernando Bartolomé

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, Fernando, por participar en esta aventura colectiva de crecimiento personal a través de la actividad física. Intento compartir conocimientos del aprendizaje de esta técnica finlandesa, a la cual tengo la fortuna de acceder por mi maestra, Tiina Arrankoski, que más allá de una impecable técnica, me transmite un espacio de valores y de amistad.

      Un abrazo y nos vemos pronto.

      Elimina
  3. Hola, estic interessada en practicar marxa nordica,algú em podria ajudara trobar grup a Reus.
    Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
    2. A Reus no ho sé, però el Patronat Municipal d'Esports de Valls té un programa de sortides. Per cercar instructors/es: http://www.inwaspain.com/red-inwa-spain/catalunya-2/

      Elimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina