Jordi Pau Caballero, trainer for growth.

Blog personal on trobareu escrits, articles i continguts relacionats amb experiències que omplen al seu autor, i que, al seu parer, poden ajudar a créixer a altres persones. L’autor s'identifica amb la definició de l'excursionista com a “home culte i polifacètic, coneixedor del seu entorn, amb una elevada sensibilitat i un profund esperit crític”.

Guia de muntanya, el seu ofici li ha permès desenvolupar el seu propi estil de vida, dins el qual ha anat formant-se i creixent com a persona, passant de l’educació en el lleure, al desenvolupament d’experiències a muntanya per a joves, adults i famílies, per arribar a convertir-se en promotor de la salut a través de l’activitat física. Sense oblidar el camp de les arts, prodigant-se en el camp de l’escriptura i la fotografia, i fent alguna petita incursió en el camp de la interpretació...

“El moviment, és vida”, i aquesta afirmació l’ha poguda experimentar i assaborir en la salut i en la malaltia. D’aquí ve la seva fascinació per nous conceptes i nous paradigmes com la Biotensegritat, endinsant-se en noves concepcions i noves tècniques, com el Moviment Vital, l’Entrenament Postural Dinàmic, l’Stretching Global Actiu, i el Nordic Walking.

dimarts, 8 de març del 2016

El principi de transferència en la marxa nòrdica

La marxa nòrdica, per la seva execució tècnica, i per la seva versatilitat, es un bon exemple del principi de la transferència a aplicar en l'aprenentatge de diferents esports outdoor tant d’hivern, com d’estiu. Un principi que moltes vegades pot semblar evident, com per exemple amb l’esquí, emprat pels corredors de fons per entrenar -i d’on prové la marxa nòrdica-, però que també pot esdevenir una gran eina facilitadora per l'aprenentatge i l’entrenament de disciplines a priori diferents, com per exemple l'esquí i les curses de muntanya, i les curses amb raquetes de neu. En el cas dels esports de neu,  pot complementar l’entrenament de les jornades de neu, amb d'altres prop del lloc de residència, sense el cost econòmic que aquestes comporten. També moltes vegades la manca de neu es pot compensar fent-ne ús d'aquest principi de la transferència.












Però, que és el principi de transferència? Si entenem el principi de transferència de l’aprenentatge com “l’influencia d’una activitat pràctica anterior sobre l’aprenentatge d’una habilitat”, contextualitzant-lo en el camp de l’esport, podríem dir que “el principi de transferència és la influència d’un tipus d’acció motriu -exercici- sobre el rendiment d’una altra acció motriu diferent”. Entre els esportistes d’èlit catalans, trobem diferents exemples de transferència en l’evolució de les seves carreres esportives, aplicats a diferents disciplines. Kilian Jornet, que excel·leix amb l’esquí de muntanya i les curses de muntanya, i la Laura Orgué, que després de competir en l’èlit de l’esquí de fons, ho està fent amb l’èlit de l’esquí de muntanya i de les curses de muntanya.















Personalment, com a tècnic esportiu i formador de marxa nòrdica, aquest principi l’estic experimentant en sentit bi-direccional, a l’objecte de poder millorar les meves ensenyances i la meva pràctica esportiva. Com a tècnic de mitja muntanya, el gest esportiu del braceig amb les raquetes de neu, especialment en pujades mitjanes -ho feia de manera innata e intuïtiva-, m’ha facilitat l’acció de braceig i d’allargament de la passa en la tècnica de marxa nòrdica, a l’hora que als practicants de la marxa nòrdica que han vingut a fer sortides de raquetes de neu, els hi ha facilitat molt, per aplicar una passa efectiva i economitzadora en la despesa energètica, l’extensió de la braçada cap a enrera que fan amb la marxa nòrdica. Com a esportista, la marxa nòrdica, aplicada a l’snow runnig, m’ha permès obtenir un bon temps en la Dark Polar Race, adaptant la tècnica de la marxa nòrdica a la variant de Nordic Ski Walking, per tal de poder entrar dins dels temps establerts -jo no sóc runner, el meu cos, pels seu entrenament i la meva tradició esportiva, no està preparat per l’acció de córrer-.

.





Tanmateix, l’esquí alpí hem permet fer un treball més isomètric, de tonificació, amb alguna fase excèntrica, trencant la dependència pel que fa a l’equilibri, que et dona la marxa amb els bastons, a l’hora que la tècnica de la marxa nòrdica m’ha permès assumir d’una manera més natural, la importància de la postura en la tècnica de l’esquí alpí, millorada amb un treball actiu des del core. I prendre consciència de la importància de l’entrenament creuat, tema del qual en parlaré en un proper article.


Promotor de la salut a través de l'activitat física
Nordic Walking national Coach INWA i guia de muntanya UIMLA
Inscrit en el Registre de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPE) amb el número 000861  
Carte Professionelle d'Educateur Sportif  03811ED0344 Ministère des Sports et de la 
Jeunesse, Republique Francaise

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada