Jordi Pau Caballero, trainer for growth.

Blog personal on trobareu escrits, articles i continguts relacionats amb experiències que omplen al seu autor, i que, al seu parer, poden ajudar a créixer a altres persones. L’autor s'identifica amb la definició de l'excursionista com a “home culte i polifacètic, coneixedor del seu entorn, amb una elevada sensibilitat i un profund esperit crític”.

Guia de muntanya, el seu ofici li ha permès desenvolupar el seu propi estil de vida, dins el qual ha anat formant-se i creixent com a persona, passant de l’educació en el lleure, al desenvolupament d’experiències a muntanya per a joves, adults i famílies, per arribar a convertir-se en promotor de la salut a través de l’activitat física. Sense oblidar el camp de les arts, prodigant-se en el camp de l’escriptura i la fotografia, i fent alguna petita incursió en el camp de la interpretació...

“El moviment, és vida”, i aquesta afirmació l’ha poguda experimentar i assaborir en la salut i en la malaltia. D’aquí ve la seva fascinació per nous conceptes i nous paradigmes com la Biotensegritat, endinsant-se en noves concepcions i noves tècniques, com el Moviment Vital, l’Entrenament Postural Dinàmic, l’Stretching Global Actiu, i el Nordic Walking.

dimarts, 15 de març del 2016

Marxa nòrdica: quan el moviment és la millor medicina


Dissabte 13 de març, dins el marc de la Fira Cuida't, que es va celebrar a Manresa en el decurs del cap de setmana, la marxa nòrdica va estar una de les activitats protagonistes. Una master class, una sessió de perfeccionament, i una taula rodona, varen completar una intenssíssima jornada, a la qual vaig tenir el plaer de ser convidat.

















Un emotiu retrobament amb sis professionals de l'esport i de la salut, a qui he tingut el privilegi de formar com a instructors/es de marxa nòrdica, i amb qui ha estat un orgull compartir coneixements i experiències, aquest cap de setmana, a Manresa. Al matí, amb l'Elisabet Sunyer, i la Mª Josep López, fisioterapeutes del Servei de Rehabilitació d'Althaia, conduint una magistral master-class sota el lema "Postura, caminada natural i ús actiu dels bastons", en la qual vàren participar 30 entusiastes persones. A mig matí, en una sessió més reduïda de públic, vaig conduir un taller de perfeccionament de marxa nòrdica, sota el lema "Marxa nòrdica: salut, fitness i esport".


A la tarda, la Sala d'Actes del Palau Firal de Manresa, acollía la taula rodona "Marxa nòrdica: quan el moviment és la millor medicina", en la qual vaig poder participar al costat de l'Elisabet Sunyer, i l'Alícia Rovira, Infermera, Màster en Malalt crònic i emergències; l'Ester Corrales, Infermera, Especialitzada en Oncología; i la Sandra Rodriguez, fisioterapeuta a la Residència de Santpedor.

Cadascú dels participants va aportar, des del seu camp professional i experiencial, la seva visió sobre què aporta la marxa nòrdica i que cerca i espera trobar la gent. En la meva intervenció, vaig intentar respondre aquestes dues preguntes, de manera sintètica, i de manera resumida, en els següents punts:

"La marxa nòrdica és una activitat propioceptiva, que ens permet treballar la reeducació postural, facilitadora de l'adhesió a l'activitat física, que ens aporta una activació del tronc i de les extremitats superiors, alhora que ens atorga seguretat, ens millora l'equilibri, ens dona una oportunitat d'aprenentatge, a la vegada que és una activitat  sostenible des del punt de vista econòmic, social i ambiental."

Per concloure, vaig citar l'exemple del programa d'activitats Cerdanya Senderisme de Salut, com a exemple d'activitat física per a la salut en el marc d'una oferta d'activitats de turisme actiu, concloent amb la importància de la formació dels professionals de la marxa nòrdica, així com la importància de l'aprenentatge de la tècnica per part dels seus practicants, els quals en podran gaudir segons el seu interès personal, aplicant la seva intensitat a nivell de salut, a nivell de fitness o a nivell esportiu.

Agraïr el treball de l'equip de formadors de la INWA i de la Xarxa d'Instructors i Instructores de Marxa Nòrdica de Catalunya, així com al company Marc Moreno, llicenciat en Ciències de l'Educació Física, per la coordinació d'aquesta jornada, i a la Meritxell Viñals, de l'Espai Holístic Natural l'Espígol, per donar l' portunitat de donar a conèixer la tasca dels professionals de la salut i de l'esport que promovem la marxa nòrdica com a eina de salut.


Promotor de la salut a través de l'activitat física
Nordic Walking national Coach INWA i guia de muntanya UIMLA
Inscrit en el Registre de Professionals de l’Esport de Catalunya (REP) amb el número 000861  
Carte Professionelle d'Educateur Sportif  03811ED0344 Ministère des Sports et de la 
Jeunesse, Republique Francaise

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada